Sosyal mecralarda her dönem popüler olan konulardan biri de elma sirkesinin zayıflatıp zayıflatmayacağı. Diğer diyet efsaneleri gibi örneğin limon yağ yakar, sıcak su göbek eritir gibi acaba elma sirkesi de zayıflatır mı? Gelin birlikte bakalım.
Sirke, şeker ihtiva eden yaş ve/veya kuru meyvelerin çesitli işlemler uygulanarak ilk önce etil alkol, daha sonra ise asetik asit fermantasyonuna tabi tutulması sonucu veya şarapların asetik asit fermantasyonuna uğratılması sonucu ortaya çıkan ürün olarak tanımlanmaktadır. Roma uygarlığı tarafından çoğunlukla tat verici, ilaç veya kozmetik ürünü olarak kullanılırken, Yunanlılar sirkeyi ilaç şeklinde kullanmayı tercih etmiştir. İnsanlar tarafından binlerce yıldır baharat ve gıda koruyucu olarak kullanılmaktadır. Sirkenin antibakteriyel özelliği dışında kan basıncını düşürmesi, kardiyovasküler hastalıkları azaltması, kolesterol ve lipit metabolizmasına etkisi, antioksidan aktivitesi ve besin metobolizmasını düzenlemesi gibi insan sağlığına yararları hakkında birçok çalışma mevcuttur.
Elma Sirkesi ve Zayıflama
Sirkenin kilo kaybına yardımcı olduğuna yönelik ilk raporlar 1820’li yıllarda yayınlanmıştır. Sirkenin vücut ağırlığı kontrolü üzerine olan faydası için önerilen bir mekanizma, sirke tüketiminin açlık durumunu azaltması ve dolayısıyla gıda alımını azaltması ile ilişkilendirilmektedir. Elma sirkesinin zayıflamaya olan etkisini test eden bir araştırmada; 175 obez sağlıklı birey, 12 hafta boyunca günlük olarak elma sirkesi veya su tüketmiş ve benzer diyet örüntüleri verilmiş. Araştırmanın sonunda sirke kullananların az bir farkla, daha fazla kilo verdiği ortaya çıkmış. Elma sirkesi tüketen grubun, ortalama 3 aylık süre içinde 1 – 2 kilo verdiği belirtilmiştir. Fakat araştırma tamamlandıktan sonra bireylerin verdikleri kiloları geri aldığı bildirilmiştir. Elma sirkesi, zayıflama ve kilo kontrolü açısından bazı faydalar sağlayabilir, fakat kesinlikle hızlı bir şekilde sonuca varmanın yolu maalesef ki değil.
Kan Şekerine Etkileri
Elma sirkesi sizi fazla zayıflatmasa da, çalışmalara göre şeker hastalığını ve kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı oluyor. Elma sirkesinin şeker hastalarındaki hemoglobin A1c üzerindeki etkileri hakkında yapılan bir çalışmada; sirkenin hemoglobin A1c değerini %0.16 oranında düşürdüğü ve düzenli sirke kullanımının glisemi(kan şekeri) kontrolü sağladığı tespit edilmiştir. Yapılan başka bir çalışmada; sirkenin kandaki glikoz ve insulin oranını baskıladığı ve düzenlediği görülmüş ve sirkenin yemeklerden sonra meydana gelen hiperglisemiyi kontrol etmekte kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Elma sirkesinde aktif bir bileşen olan asetik asidin antiglisemik özellikte olduğu saptanmıştır. Ayrıca asedik asitin midenin boşaltılmasını yavaşlatarak, nişasta moleküllerinin tamamen sindirimini engelleyen disakkaritaz aktivitesini ve kaslar tarafından glikozun alımını engellediği yapılan çalışmalarda belinlemiştir.
Elma Sirkesi ve Sindirim
Pastörize edilmemiş elma sirkesi, diğer probiyotikler gibi sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını sağlayan bağırsak dostu bakteriler içerir. Bu da hazımsızlık gibi sorunları olan kişiler için rahatlatıcı olabilir. Ancak asitli yapısı nedeniyle elma sirkesi içmek bazı durumlarda sakıncalı olabilmektedir. Yapılan çalışmalar; reflü, ülser veya diğer mide rahatsızlıklarını kötüleştirdiği yönünde bulgular elde etmiştir.
Nasıl tüketmeli?
Öncelikle doğrudan içmemenizi tavsiye ederim. Elma sirkesinin suda seyreltilmesi ve günde bir veya iki kez öğünlerin yanı sıra tüketilmesi ve salataya eklenmesi şeklinde tüketimleri mümkündür.